Γεμάτη ελπίδες η επιστημονική κοινότητα για την νέα μας κυβέρνηση.

Όπως επισημαίνει το Nature, σχεδόν σύσωμη η ελληνική επιστημονική κοινότητα καταχάρηκε τον διορισμό του κ. Κώστα Φωτάκη ως αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας.

Κάτι λόγω της κρίσης, που αναπόφευκτα οδήγησε σε μειώσεις budget “για όλα τα δευτερεύοντα”, κάτι το οτι στη χώρα μας πάντα θεωρούσαμε τις επιστήμες “ως δευτερεύουσες”, και δυστυχώς, ο τομέας της έρευνας και της καινοτομίας υστερούσε δραματικά στην Ελλάδα. Μέχρι τώρα.

κώστας_φωτάκης_001Ο διορισμός του κύριου Κώστα Φωτάκη ως αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας αντιμετωπίστηκε θετικά από σχεδόν σύσσωμη την επιστημονική κοινότητα της χώρας μας, όπως επισημαίνει σε πρόσφατο άρθρο του το Nature.

Στο άρθρο της για το Nature, μετά από μία αρκετά σύντομη εισαγωγή, η Alison Abbott αρχίζει να παραθέτει απόψεις ελλήνων επιστημόνων σχετικά με τον διορισμό του κύριου Κώστα Φωτάκη, αποδεικνύοντας εμμέσως πλην σαφώς πως γυναίκα και επιστήμη δεν ταιριάζουν, αφού ένα άρθρο της είπαν να γράψει όλο και όλο, και αυτή πήγε και αντέγραψε αυτά που έλεγαν άλλοι.

Στις άκρως ενδιαφέρουσές δηλώσεις που παραθέτει, οι επιστήμονες είπαν για τον φίλο και κολλητό τους..:

Quote:

Ο διορισμός του Κώστα Φωτάκη ως αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας αποτελεί εξαιρετικά νέα για την ερευνητική κοινότητα. Ο Φωτάκης Όχι μόνο έχει πλήρη επίγνωση του οικοσυστήματος της έρευνας και των ζητημάτων που το τυρρανούν λόγω των παράλογων και γραφειοκρατικών μετώπων που εφαρμόζονταν έως τώρα, αλλά διαθέτει και την εμπειρία να ενσωματώσει γρήγορα τις αλλαγές που απαιτούνται ταχέως από την αναβαθμισμένη θέση του ως η κεφαλή της έρευνας και των πολιτικών ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος, διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Σωματιδίων και Αερολυμάτων

Quote:

Όλες οι κυβερνήσεις της Ελλάδας μέχρι την κρίση απέτυχαν να καταλάβουν την σημασία της έρευνας στην οικονομική ανάπτυξη.

(…)

η εξαγωγή αγροτικών προϊόντων και ο τουρισμός απλά δεν αρκούν.

(…)

(Η αύξηση επενδύσεων στον τομέα της έρευνας)… είναι ένα μέτρο που θα συμβάλει στην μετάλλαξη της Ελλάδας σε μία ανταγωνιστική χώρα της Ευρώπης. Δεν μπορώ να δω πως τα μέτρα λιτότητας που περιορίζουν την έρευνα και καινοτομία θα μπορούσαν να επιτύχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Θεόδωρος Φώτσης, διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας

Quote:

Τα νέα είναι θετικότατα, αφού κάθε προσπάθειά μας στο παρελθόν για απόκτηση περισσότερων κονδυλίων συναντούσε κλειστές πόρτες. Δεν μας έφτανε που οι υπόλοιποι στην επιστημονική κοινότητα μας κοιτούσαν σαν να ήμασταν τρελοί, και επιπλέον κάποιοι ανάγωγοι ανάμεσα τους μας κατηγορούσαν πως ασχολούμαστε με παπαριές, έπρεπε και να πληρώνουμε από την τσέπη μας στον αγώνα μας για βαθύτερη κατανόηση του σύμπαντος που βρίσκεται γύρω μας. Αισιοδοξούμε πως, επιτέλους, ήρθε το τέλος για αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση.

Ιουστίνος Μοναστηριώτης, Υποδιευθυντής του ιδρύματος Πυρηνικής Θεολογίας και Βαθύτερης Μελέτης Των Γραφών Του Μπάαλ.

Quote:

Μάλλον θα ήταν σοφότερο να αντιμετωπίσουμε την υπόθεση με συγκρατημένη αισιοδοξία, αφού το έχουμε ξαναδεί το παραμύθι και στο παρελθόν. Και Ο Γιωργάκης διαβαστερό παιδι ήταν, και “από σπίτι”, ενώ μας το έπαιζε και κομπιουτεράκιας και γκατζετάκιας. Και κοίτα πως καταντήσαμε.

Έκτορας Οικονόμου, πωλητής σε υποκατάστημα της αλυσίδας Media Markt.