Τα WikiLeaks επιβεβαιώνουν την ηλεκτρονική παρακολούθηση της Ρ.Μακρή, με ένταλμα της NSA και του FBI

Την ώρα που τα συστημικά ΜΜΕ σιωπούν, τα WikiLeaks φέρνουν στο φως το επίσημο ένταλμα παρακολούθησης της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ

Ραχήλ Μακρή

Ειδικό ένταλμα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, το οποίο αφορά την παρακολούθηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, κας Ραχήλ Μακρή, αποκαλύπτεται από το γνωστό ιστότοπο WikiLeaks, επιβεβαιώνοντας έτσι τους ισχυρισμούς της ίδιας της βουλευτού, ότι το τελευταίο διάστημα παρακολουθείται, όχι μόνο όσον αφορά τις τηλεφωνικές της συνομιλίες, αλλά στο σύνολο της ηλεκτρονικής της επικοινωνίας και δραστηριότητας (το έγγραφο παρατίθεται στο τέλος του άρθρου).

Το επίμαχο ένταλμα, με τον επίσημο τίτλο “Statement of the Claim”, αποτελεί τυπικά μια δήλωση αναφοράς εκ μέρους των υπηρεσιών που αναλαμβάνουν το συγκεκριμένο σχέδιο παρακολούθησης, στους άμεσους προϊστάμενους των αρχών αυτών, δηλαδή 1) στο αμερικανικό υπουργείο άμυνας (Department of Justice), 2) το ανώτατο ομοσπονδοιακό δικαστήριο (Federal Justice Court) και 3) το εκτελεστικό γραφείο του Προέδρου Ομπάμα, ο οποίος εδώ αναφέρεται με τον επίσημο τίτλο του αρχηγού της εκτελεστικής διοίκησης, στην οποία υπάγονται όλες οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. (Chief Executive Office of Administration).

Σύμκφωνα με τις πηγές των WikiLeaks, εκατοντάδες παρόμοια έγγραφα αναφορών ηλεκτρονικής παρακολούθησης, εξεδόθησαν και εκτελέστηκαν τον τελευταίο χρόνο, αφορώντα την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων που συμμετέχουν σε πολιτικά, κυβερνητικά και άλλα όργανα, τα οποία εμπλέκονται αμέσως ή εμμέσως με την υπόθεση της διαπραγμάτευσης της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, καθώς το συγκεκριμένο ζήτημα έχει εδώ και πολύ καιρό έχει αναχθεί σε θέμα μείζονος σημασίας για τις ΗΠΑ, καθώς η δυτική υπερδύναμη έχει πολλά συμφέροντα οικονομικής και γεωστρατηγικής φύσεως στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Όσον αφορά το προκείμενο ντοκουμέντο, η γνησιότητά του, σύμφωνα πάντα με το WikiLeaks, είναι πρόδηλη, καθώς έχει ακριβώς το ίδιο πρότυπο με χιλιάδες άλλα έγγραφα παρακολούιθησης που έχουν διαρρεύσει όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, από τότε που ο Edward Snowden έχει φέρει στην επιφάνεια το δίκτυο παράνομων παρακολουθήσεων των μυστικών υπηρεσιών της αμερικανικής κυβέρνησης, και το οποίο κορυφώθηκε το 2013 με εντάλματα παρακολούθησης της ίδιας της γερμανίδας καγκελλαρίου, κας Άγκελας Μέρκελ. Το γεγονός ότι το δίκτυο παρακολούθησης έχει επεκταθεί και σε “απλά” μέλη του Κοινοβουλίου (MP,GR = Member of Parliament, Greece), όπως αναγράφεται καθαρά, υποδηλώνει ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι ακόμη και η στάση και συμπεριφορά μεμονομένων βουλευτών, μπορεί να επιφέρει δραματικές εξελίξεις στην πορεία των διαπραγματεύσεων, καθώς οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά λεπτές και κάθε πολιτική άποψη, μπορεί να γείρει την πλάστιγγα της κοινής γνώμης στο ένα, ή το άλλο άκρο. (Με άλλα λόγια πρόκειται για προβολή, σε πολιτικό επίπεδο, της περίφημης “Θεωρίας της Πεταλούδας”, σύμφωνα με την οποία, ακόμη και το πέταγμα μιας πεταλούδας, ενδέχεται να προκαλέσει τυφώνα σε μια άλλη γωνιά του πλανήτη).

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ηχηρές και μαχητικές στάσεις από δημοφιλή μέλη της Βουλής, όπως αυτή την οποία έχει υιοθετήσει η κα Ραχήλ Μακρή, ενδέχεται να επιτείνουν τις ζυμώσεις, μέσα στην κοινωνική βάση του ελληνικού λαού και να διογκώσουν το ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού, κάτι το οποίο παρακολουθεί με ενδιαφέρον, αλλά και ανησυχία, η αμερικανική ηγεσία.

note

Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι η αποκάλυψη του εγγράφου που επιβεβαιώνει την παρακολούθηση της κας Μακρή, έρχεται μόνο μερικές μέρες μετά την προβολή, στο πασίγνωστο διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg, σύντομης παρουσίασης των θέσεων και του προφίλ της κας Μακρή, το οποίο προκάλεσε τεράστια εντύπωση όπου κι αν προβλήθηκε. Συγκεκριμένα, το Bloomberg αναφέρει ότι το αφιέρωμα προβλήθηκε σε πάνω από 280 εκατομμύρια τηλεθεατές σε ΗΠΑ και Καναδά, με ποσοστά τηλεθέασης πάνω από 15% (νούμερο τεράστιο για τα τα δεδομένα των ΗΠΑ) και ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό (37%) όσον αφορά την ελληνική ομογένεια – κάτι που σημαίνει ότι το αφιέρωμα του Bloomberg παρακολούθησαν πάνω 5 εκατομμύρια Έλληνες ομογενείς σε ΗΠΑ και Καναδά! Δεν αποκλείεται μάλιστα, η τεράστια θεαματικότητα που είχε το συγκεκριμένο αφιέρωμα του Bloomberg, να τράβηξε την προσοχή των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, οι οποίες δεν αφήνουν τίποτε αναξιχνίαστο, ειδικά αν πρόκειται για πρόσωπο που φαίνεται να έχει μεγάλη απήχηση στην κοινή γνώμη.

Επιστρέφοντας στις λεπτομέρειες του υπηρεσιακού εγγράφου αναφοράς, παρατηρούμε ότι πρόκειται για ένα τυπικό επιχειρησιακό έγγραφο της κοινής ομάδας (task force) που έχουν συστήσει FBI και NSL (η NSL είναι ο κλάδος της NSA που δραστηριοποιείται στην περιοχή EMEA (Europe Middle East Africa) και περιλαμβάνει σε αυτόν τον ευρύ γεωγραφικό χώρο και την Ελλάδα. Τυπική, όπως και πολλά απόρρητα έγγραφα, είναι η απόκρυψη των ονομάτων των πρακτόρων, των κωδικών ονομασιών της συγκεκριμένης αποστολής, και άλλων ευαίσθητων πληροφοριών, οι οποίες θα έθεταν σε κίνδυνο την ταυτότητα των αμερικανών πρακτόρων – κάτι που θέτει ως όρο η μυστική πηγή των WikiLeaks, προκειμένου να το δημοσιεύσει.

Πολύ ενδιαφέρον, τέλος, παρουσιάζουν και οι νομικές κατοχυρώσεις που επικαλούνται οι μυστικές υπηρεσίες, και συγκεκριμένα τις παραγράφους 2510 και 2709, του αναθεωρημένου άρθρου 18 του αμερικανικού συντάγματος (U.S.C. = United States Constitution), σύμφωνα με το γνωστό νόμο “Patriot Act”, που, για να θυμήσουμε, είχε περάσει κατεπειγόντως ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, G.W.Bush, αμέσως μετά την κατάρριψη των δίδυμων πύργων στις 11 Σεπτεμβρίου το 2001, και το οποίο, έδωσε το “πράσινο φως” για τη σύσταση ειδικού δικτύου μυστικών παρακολουθήσεων (το περίφημο PRISM), για λόγους (υποτίθεται) εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Update

Το link της αρχικής πηγής του διαρρεύσαντος εγγράφου (http://www.wikilieaks.org/#speqops/nsasurv/greece/mp32345.4) φαίνεται ότι έχει “πέσει” – ίσως για ευνόητους λόγους, αλλά μπορεί κανείς να το ψάξει σε άλλα mirror sites, όπου έχει αναπαραχθεί.

 

image-4

 

 • mxrotera

  Που τις βρήκατε αυτές τις απίστευτες σαχλαμάρες; Αναρωτιέμαι αν έχετε έστω και ιδέα του τι είναι τα WikiLeaks. Ο συντάκτης μάλλον ανήκει στο σιγουρο infinity και δεν είναι το σύμπαν.

  • ducklord

   Είστε κακεντρεχής, κίβδηλος και πιθανότατα κλινήρης (τα τρία “σπέσιαλ Κ”), όπως μας έχει διατάξει να επισημαίνουμε σε σχόλια σαν τα δικά σας η Ζωίτσα μας.

   Θα σας πρότεινα να διαβάσετε και τις υπόλοιπες ειδήσεις του σάητε μας για να μάθετε τι θα πει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ και ΜΕΤΑ να κρίνετε.